Genel

Karmaşık ve Sıkıcı Olmayan Sağlıklı Beslenme

Çoğu insan için sağlıklı beslenme ve doğru düzenlenmiş bir diyet listesi istediği şeyi yiyememek, tatsız şeyler yemekle eş anlamlı. Oysa sağlıklı beslenirken monoton ve sıkıcı olmamak mümkün. Zaman zaman diyet ile karıştırılan sağlıklı beslenmeyi anlamak için diyetin ne olduğuna bakmak gerekir. Peki, diyet nedir? Zayıflamak mı sağlıklı beslenmek mi işte cevabı…

Sözlükte “vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını amaçlayan beslenme programı” olarak tanımlanan diyet, aslında kişiye özel olmalıdır. Diyetin doğru ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için diyetisyeninizin sizinle ilgili pek çok faktörü dikkate alan bir analiz yapması gerekir: bazı kronik rahatsızlıklara olan eğiliminiz, kan değerleriniz, günlük beslenme modeliniz… Yine de bazı genel kuralları uygulayarak sağlıklı beslenmek ve sağlıklı beslenirken sıkıcı olmayan bir diyet uygulayabilirsiniz. İşte sizin için öneriler:

  1. Her gün aynı şeyleri yemek zorunda değilsiniz!
    • Sağlıklı ve doğru bir diyetin ilk şartı besin çeşitliliğidir. Vücudumuzun proteine, şekere, yağa, vitamine ve diğer mikro elementlere ihtiyacı var. Her gün aynı şeyleri yemek vücuda ihtiyaç duyduğu çeşitliliği sağlayamaz. Bu anlamda her gün sebze yemek de her gün cips yemek de zararlıdır.
  2. Aç gözlü olmayın!
    • Acıkmadan yemek yemeyin. Özellikle sağlıksız atıştırmalıklar aklımızı çelebilir. Ama sağlıklı beslenmede esas prensip sık sık az az yemektir. Günlük ideal öğün sayısı 4 ya da 5’tir. Öğün sayınız metabolizmanızı hızlandırır, vücudunuz için faydalıdır.
  3. Yemek yerken acele etmeyin!
    • Hızlı hızlı yemeyin. Vücudumuza yediklerimizi sindirmek için zaman vermeliyiz. Yavaş yavaş yiyerek yiyeceklerin tadına varabilirsiniz. Özellikle hızlı bir hayat yaşıyorsanız bu sizin için daha olumsuz bir durumdur. Unutmayın; ülsere giden yol, stresli ve hızlı bir hayat ile başlar .
  4. Daime sebze ve meyve
    • Sebze ve meyveler anti-oksidan özellikli vitamin depolarıdır. Her meyve ve sebzenin vücutta başka bir görevi vardır ve belli eksikleri giderir. Ayrıca meyveler, vücudu hastalıklara karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  5. Tuz?
    • Hiç olmamalı! Tuzdan tamamen vazgeçemiyorsanız en azından mümkün olduğunca azaltın. Tuz tüketimi tansiyonu yükseltir ve kalsiyum emilimini zorlaştırır. Bu, vücudunuza aldığınız protein, vitamin ve minerallerin vücut içi için kullanılmasını zorlaştırır.
  6. Şeker?
    • Hiç olmamalı! Şeker vücuda ve dişlere zarar verir ve aşırı kalori içerir. Yine de bütün tatlılara veda etmeyeceğinizi unutmayın. Doğal şeker deposu meyveler ve sağlıklı yiyecekler ile tatlı ihtiyacınızı sağlıklı yolla karşılayabilirsiniz.
  7. Yağ?
    • Yağ kullanımı en aza inmeli! Yeterli miktarda yağ vücut için enerji kaynağıdır. Özellikle doymuş yağın aşırı tüketimi dolaşım sistemi bozukluklarına ve obeziteye sebep olur. O nedenle yağsız ve buharda pişmiş yemekleri tercih etmekte fayda var.
  8. Suni besinlerden uzak durun!
    • Biliyoruz, bu dönemde doğal besin bulmak çok zor ama imkansız değil. Doğal üretimi önceleyen küçük girişimleri destekleyebilirsiniz. Birçok işlemden geçmiş, yapaylaşmış gıdalar aşırı şeker, tuz, yağ ve zararlı katkı maddeleri ve koruyucular içerir. Bu tür gıdalardan uzak durun.
  9. Kahve mi çay mı?
    • Üzgünüz, hiçbiri! Kahve ve çay, vücudun magnezyum emilimin zorlaştırır. Kalpte anormallikler ve organizmanın zayıf düşmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir.
  10. Peki alkol?
    • Kesinlikle alkolden uzak durulmalı! Aşırı alkol tüketimi karaciğer ve pankreası zayıflatarak magnezyum emilimini zorlaştırır.

Bu 10 kural, sağlıklı bir beslenmeye geçiş için ilk adım sadece. Bu beslenme metodunu lezzetli yiyecekler ile zenginleştirebilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalık tarifleri için Pharmaland Blog‘u takip edebilirsiniz. Çok yakında daha fazla sağlıklı tarif sizlerle!

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.