Omega 3 nedir ne işe yarar?
Omega-3, vücut için gerekli olan fakat vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken önemli bir yağ asididir. Bu yağ asitleri metabolizma için gerekli olduğu halde vücutta sentezlenemezler ve gıdalarla alınmaları gerekir. Bu nedenle esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılırlar. Omega-3 ailesine ait pek çok yağ asidi vardır. Bunlardan ALA (alfa-linolenik asit), DHA (dokosahekssaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit) en önemli olanlarıdır. ALA çoğunlukla bitkisel gıdalarda, EPA ve DHA ise yağlı balıklar, balık yağları ve krill yağlarında bulunur.
Depolanamadıkları için düzenli tüketilmeleri, sağlık için çok önemlidir. Sinir sistemi gelişimi, kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Somon, sardalya, ton balığı, uskumru, ringa, morina gibi yağlı deniz balıkları ile lahana, ıspanak, semizotu, soya fasulyesi, ceviz, chia tohumu, keten tohumu, kenevir tohumu gibi bitkisel gıdalar omega-3 yönünden zengindir.
Omega 3’ün Faydaları
- DHA normal beyin fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunur.
- DHA normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
- EPA ve DHA kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
- Dokosahekzaenoik asit (DHA)’in anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal beyin gelişimine katkıda bulunur
- Dokosahekzaenoik asit (DHA)’in anne tarafından alınması fetusun ve emrizirilen bebeklerin normal göz gelişimine katkıda bulunur.
- Normal kan trigliserit seviyesinin korunmasına katkıda bulunur.
- Kalp damar hastalığı risklerini azaltır
- Vücut direncini artırır: Omega 3’ün d vitaminiyle birlikte kullanılması halinde bağışıklığı güçlendirdiği ve antiviral özellik gösterdiği uzmanlarca söylenmektedir.
- Kansere karşı koruyucu: Omega-3’ün kalp sağlığının yanı sıra kansere karşı koruma sağladığı, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve beyin, retina, sperm, cilt hücrelerini güçlendirdiği de belirtiliyor.
Omega 3 takviyesi nasıl seçilir?
- Omega-3 türü: Yeterli miktarda EPA ve DHA içerdiğinden emin olmak lazım. Ayrıca vücutta emilimini artıran formların tercih edilmesi önemli; 0mega 3 – vitamin d karışımları tavsiye ediliyor.
- Omega-3 miktarı: Toplam yağ miktarı yerine içerdiği EPA ve DHA miktarına dikkat ediniz. Kapsül başına 1000 mg balık yağı olduğu söylenen bir takviyede EPA ve DHA miktarı genellikle 320 mg dır.
- Omega-3’ün formu: Daha iyi emilim için, EE (etil esterler) yerine FFA (serbest yağ asitleri), TG, rTG (trigliseritler ve yenilenmiş trigliseritler) ve PL (fosfolipitler) formunda olanları tercih ediniz.