Takviye Edici Gıda Nedir?
Takviye edici gıda veya gıda takviyeleri olarak bilinen ürünler kanunda kişilerin normal beslenmelerine takviye olması amacıyla alacakları balık yağları, vitaminler, mineraller, probiyotik ve antioksidanlar, karbonhidratlar, yağ ve amino asitler ve benzeri özellikteki besleyici ya da fizyolojik sonuçları bulunan bitkiler, bitkisel ya da hayvansal kökenli ürünler tek olarak ya da karışımlarının oluşturduğu ürünler şeklinde tanımlanmaktadır. Yine kanuna göre takviye edici gıdalar günlük kullanım dozları belirlenmiş olan destekleyici ürünler olarak ifade edilmektedir. Söz konusu kanuna göre bu ürünler;
- Kapsül,
- Tablet,
- Pestil,
- Bir kullanımlık özelliği bulunan toz paket,
- Sıvı özellikli ampul
- Damlalığı bulunan şişeler ve benzer özellikte hazırlanmış olan sıvı ya da toz özellikteki günlük kullanıma göre hazırlanmış olan ürünler oldukları ifade edilmektedir.
Takviye edici gıdalar temel olarak kişilerin yaşantılarında çeşitli nedenler doğrultusunda beslenmelerini takviye etme gereksinimi duyabilmektedir. Bu nedenle de birbirinden farklı formlarda olan takviye edici gıda kullanılabilmektedir. Kullanılacak olan takviye edici gıdalar kişilerin gereksinimleri doğrultusunda probiyotik, antioksidan, vitamin, balık yağı, mineral ve çok daha sayıda çeşitte oluşan ürün skalasından oluşmaktadırlar.
Takviye Edici Gıdaların Kullanım Amaçları
Temel olarak kişilerin beslenme gereksinimlerini karşılaması amacıyla kullanılmaktadır. Takviye edici gıdalar birbirinden farklı amaçları hedefleyerek kullanılmaktadır. Bunlar;
- Kilo vermek,
- Kilo almak,
- Boy uzatmak,
- Cinsel performansı artırmak,
- Sigarayı bırakmak,
- Hastalıkların önlenmesi,
- Daha enerjik hissetmek,
- Gereken oranda alamadığını düşündüğü besin gruplarını destekleyebilmek,
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi,
- Tedavi etmek veya iyileşmek şeklinde listelenebilmektedir.
Takviye Edici Gıdalar Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Takviye edici gıdalar insanların yaşamlarını, beslenme düzenlerini desteklemelerine karşın bu ürünler kullanılırken dikkat edilmesi ve göz önüne alınması gereken birtakım noktalar bulunmaktadır.
- Kişilerin günlük beslenmelerinin göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
- Yeteri oranda ve dengeli bir beslenme düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Takviye edici gıdalar birtakım ilaçlarla etkileşime girmesi sonucu ürünlerin etkisini artırıp azaltabilmektedir. Bu nedenle de takviye edici gıdaların ilaçlarla olan durumlarına bakılması gerekmektedir.
- Takviye edici gıdalar alınırken belirlenmiş olan dozlarda ve günlük alımlarındaki miktarlarda alınması gerekmektedir.
- Takviye edici gıdaların ilaç olmadığının bilinmesi gerekmektedir.
- Takviye edici gıdalar kişilerin günlük beslenmelerini pekiştirmek amacıyla tüketilmektedir.
- Gıda takviyeleri insanların normal hayattaki beslenmelerinin yerini tutmadığının unutulmaması gerekmektedir.