Genel

Soğuk Havalara Dikkat

Mevsim geçişleri ile birlikte havalar bir ısınıp bir soğuyor. Bu geçişi hastalanmadan atlatabilmek ise her zamankinden daha önemli. İşte sizi hastalıklardan koruyup bütün kışı zinde geçirmenizi sağlayacak birkaç öneri:

  1. Soğuk havalarda su içmeyi unutmayın

Artan yağışlar ve soğuk havalarla birlikte sıcak içeceklere rağbet artınca su tüketimi azalabiliyor. Çay, kahve gibi sıcak içecekler suyun yerini tutmadığı gibi, aksine vücuttan su atılmasına yol açarak daha fazla su ihtiyacı oluşturur. Özellikle bu içecekleri daha çok tüketenlerin daha fazla su içmesi gerekiyor. GÜNDE EN AZ 1,5 LİTRE!  

Kış aylarına geçerken insanların vücut direncinde ciddi bir düşüş görülür. Bu sebeple, bağışıklık sisteminin de gribal hastalıklara ve virüslere karşı güçlendirilmesi büyük önem taşır. Bunun için de vitamin ve mineral değerleri yüksek yiyeceklerle beslenmeye özen gösterilmesi gerekir. Bilhassa et, süt, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin grupları yenmelidir. C vitamini vücutta bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağladığı için sonbaharda bol bol C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketilmelidir. C vitamini kaybını önlemek için de taze sıkılmış meyve suları içilmelidir. Örneğin; güne taze portakal veya greyfurt suyu ile başlanabilir.

  • Antioksidan kaynağı besinler sofradan eksik edilmemeli

Antioksidan özelliği taşıyan yiyecekler, bazı ciddi hastalıkların önüne geçebildiği gibi, vücuda serbest radikallerin girişini de önler. Bu yiyecekler ayrıca, vücutta mevcut olan radikallerin vereceği zararların önüne geçerek, onların vücuttan atılmasını sağlar. En önemli antioksidan kaynakları ise şu şekildedir.

A vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, bal kabağı, yumurta ve balık,

C vitamini: kuşburnu, maydanoz, yeşilbiber, karalahana, karnabahar, limon, mandalina ve greyfurt,

E vitamini: Badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar,

Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kurubaklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler,

Selenyum: Deniz ürünleri, et ürünleri ve sarımsak,

Çinko: Badem, ceviz, kurubaklagiller, bulgur, süt, yumurta, balık ve et.

Probiyotikler, mutluluğumuzu doğrudan etkileyen bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde büyük öneme sahip yardımcılardır. Bu nedenle mevsim geçişine bağlı oluşan bağırsak problemlerini en aza indirebilmek için beslenme alışkanlığı içinde muhakkak probiyotik gıdalara yer açılmalıdır. Yoğurt, kefir ve turşu önemli probiyotik kaynaklarındandır.

  • Dikkat için düzenli beslenme ve yeterli uyku önemli

Kış aylarına girerken vücutta yorgunluk, halsizlik ve stres gibi çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu dönemde yeterli uyku alınmadığında konsantrasyon ve performans düşüklüğü gibi durumlarla karşılaşılabilir. Ayrıca vücut, mevsim değişikliği döneminde her zamankinden daha fazla enerji gereksinimi duyar.

  • 15-20 dakika güneşte durulmalı

Kış ayları her zaman yağmurlu ve kasvetli olmuyor elbette. Güneşin yüzünü gösterdiği günlerde yazın vücudun depoladığı D vitamini seviyesini dengede tutabilmek için mutlaka güneş ışınlarından faydalanılmalıdır. Bu dönemde yalnızca yüz ve kolların ön kısımlarının en az 15-20 dakika kadar güneşlendirilmesi yeterli olacaktır.

Küçük ama etkili bu uyarılar dikkate alınarak kontrol elden bırakılmadığında keyifli ve zinde bir mevsim geçişi sağlanabilir.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.