Bağışıklık Sistemini Destekle!

Kuersetin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kuersetin Nedir?

Son günlerde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Güvenilir Gıda Araştırmaları Merkezi Müdürü  Prof. Dr. Hasan Önal’ın öncülüğünde yapılan çalışmadan sonra birçok kişinin merak ettiği Kuersetin nedir? Quermax içeriğinde bulunan kuersetinin bağışıklık ve COVİD-19’a karşı nasıl etkileri vardır? Kuersetin hangi besinlerde bulunur, ne oranda alınmalıdır? İşte Kuersetin ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar ışığında bilmeniz gereken her şey…

Kuersetin, birçok meyve, sebze ve tohumda bulunan doğal bir pigmenttir. Diyette en bol bulunan antioksidanlardan biridir ve vücudunuzun kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynar.

Ek olarak, antioksidan özelliği ile iltihap, alerji semptomları ve tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Kuersetinin Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda kuersetine olan ilgi tüm dünyada artmış ve faydalarını kanıtlamak için birçok bilimsel çalışma yapılmıştır. İşte kuersetin ile ilgili yapılan bazı bilimsel çalışmalar ve bulguları:

  • Kalp hastalığı, kanser ve dejeneratif beyin bozuklukları risklerinin azalması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. 1,2
  • Quercetin gibi flavonoidlerin faydalı etkileri, vücudunuzun içinde antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanmaktadır.3
  • Serbest radikallerin neden olduğu hasar, kanser, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere çok sayıda kronik durumla ilişkilendirilmiştir.4
  • Quercetin, diyette en bol bulunan flavonoiddir. Ortalama bir insanın çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günde 10-100 mg tükettiği tahmin edilmektedir.
  • Yaygın olarak quercetin içeren yiyecekler arasında soğan, elma, üzüm, çilek, brokoli, turunçgiller, kiraz, yeşil çay, kahve, kırmızı şarap ve kapari bulunur.5

Kuersetin, Türkiye’de yeni yeni tanınıyor olsa da dünyada besin takviyesi olarak kuersetin alımı oldukça yaygındır. Kuersetin takviyesi şu faydalar için tercih edilebilir:

– Bağışıklığı artırmak
– İltihapla mücadele
– Alerji ile mücadele
– Yardımcı egzersiz performansı
– Genel sağlığı korumak

Bu faydalarının yanında, kanıtlanmamış olsa da şu muhtemel etkileri gösterebilir:

  1. Yaşlanmaya Karşı Savaşabilir, Yaşlanma Etkilerini Azaltabilir
    Test tüpü ve hayvan araştırmaları, quercetin’in yaşlanan hücreleri canlandırmaya veya ortadan kaldırmaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır. 6,7,8
  2. Egzersiz Performansını Artırabilir
    11 insan çalışması incelendiğinde, kuercetin almanın dayanıklılık ve egzersiz performansını az da olsa artırabileceğini buldu. Kesin kanıt için daha çok çalışmaya ihtiyaç var.9
  3. Kan Şekerini Kontrol Altında Tutabilir
    İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, bileşiğin açlık kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini ve diyabet komplikasyonlarına karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor. Kesin kanıt için daha çok çalışmaya ihtiyaç var. 10,11,12

Kuersetin Nelerde Bulunur?

Quercetin, birçok bitki bazlı gıdanın özellikle dış tabaka veya kabuk kısmında doğal olarak bulunur.13 Görece yoğun olarak bulunduğu gıdalar şöyle sıralanabilir: 14

  • kapari
  • biber – sarı ve yeşil
  • soğan – kırmızı ve beyaz
  • arpacık
  • kuşkonmaz – pişmiş
  • kirazlar
  • domates
  • kırmızı elmalar
  • kırmızı üzüm
  • Brokoli
  • lahana
  • kırmızı yapraklı marul
  • kırmızı meyveler – kızılcık, yaban mersini ve ahududu gibi
  • çay – yeşil ve siyah çay
    Bununla birlikte gıdada bulunan kuersetin miktarının gıdanın yetiştirilme koşullarına bağlı olarak değişebileceğini unutmamak gerekir. Örneğin, bir çalışmada, organik domateslerin geleneksel olarak yetiştirilenlerden% 79’a kadar daha fazla quercetin içerdiği görülüyor.15

Kuersetin Takviyeleri

Kuersetin takviyeleri, toz veya kapsül gibi çeşitli formlarda bulunabilir. Tipik dozajlar günde 500-1.000 mg arasında değişir.16 Quercetin’in kendi başına biyoyararlanımı düşüktür, bu da vücudunuzun onu zayıf bir şekilde emdiği anlamına gelir. Bu nedenle takviyeler, emilimi artırabilecekleri için C vitamini veya bromelain gibi sindirim enzimleri gibi başka bileşikler içerebilir.

Vücuda doğru miktarlarda alınan kuersetin ile yağ yakımının artabileceği ve kilo verilebileceği de unutulmamalıdır.

Kuersetin ve COVİD-19 ?

Son günlerde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Güvenilir Gıda Araştırmaları Merkezi Müdürü  Prof. Dr. Hasan Önal’ın öncülüğünde yapılan ve büyük ses getiren kuersetin çalışmasından söz etmeden olmaz. Dr. Önal ve ekibinin yaptığı bir çalışmaya göre Vitamin C ile zenginleştirilmiş kuersetin takviyesinin düzenli kullanımının Covid 19 enfeksiyonuna karşı koruyucu olduğunu anlamlı olarak ortaya koydu.

Kuersetin Koronavirüse Nasıl Etki Eder?

Quersetinin Covid-19 virüsünün hücreye tutunmasının önlendiğini, bağışık yanıtını dengelenmesi ile sitokin fırtınası riskinin azaldığını, damar iç duvarını onardığını, damarları genişlettiğini ve pıhtı oluşumunu zorlaştırdığı düşünülmektedir.

Hasan Önal ve ekibinin çalışmasından sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Quersetin ve Vitamin C etken maddeleriyle yeniden sentezlenen “Quermax” adlı ürün hazırlanmış ve online satışı başlamıştır.

Referanslar:

1-Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016 Dec 29;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.

2-Kozłowska A, Szostak-Wegierek D. Flavonoids–food sources and health benefits. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79-85. PMID: 25272572.

3-Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18. PMID: 18417116.

4-Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89-96. PMID: 23675073; PMCID: PMC3614697.

5-Bischoff SC. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831394b8. PMID: 18827577.

6-Xu M, Pirtskhalava T, Farr JN, Weigand BM, Palmer AK, Weivoda MM, Inman CL, Ogrodnik MB, Hachfeld CM, Fraser DG, Onken JL, Johnson KO, Verzosa GC, Langhi LGP, Weigl M, Giorgadze N, LeBrasseur NK, Miller JD, Jurk D, Singh RJ, Allison DB, Ejima K, Hubbard GB, Ikeno Y, Cubro H, Garovic VD, Hou X, Weroha SJ, Robbins PD, Niedernhofer LJ, Khosla S, Tchkonia T, Kirkland JL. Senolytics improve physical function and increase lifespan in old age. Nat Med. 2018 Aug;24(8):1246-1256. doi: 10.1038/s41591-018-0092-9. Epub 2018 Jul 9. PMID: 29988130; PMCID: PMC6082705.

7-Abharzanjani F, Afshar M, Hemmati M, Moossavi M. Short-term High Dose of Quercetin and Resveratrol Alters Aging Markers in Human Kidney Cells. Int J Prev Med. 2017 Aug 31;8:64. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_139_17. PMID: 28966753; PMCID: PMC5609399.

8-Sohn EJ, Kim JM, Kang SH, Kwon J, An HJ, Sung JS, Cho KA, Jang IS, Choi JS. Restoring Effects of Natural Anti-Oxidant Quercetin on Cellular Senescent Human Dermal Fibroblasts. Am J Chin Med. 2018;46(4):853-873. doi: 10.1142/S0192415X18500453. Epub 2018 May 8. PMID: 29737207.

9-Kressler J, Millard-Stafford M, Warren GL. Quercetin and endurance exercise capacity: a systematic review and meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2011 Dec;43(12):2396-404. doi: 10.1249/MSS.0b013e31822495a7. Erratum in: Med Sci Sports Exerc. 2012 Mar;44(3):558-9. PMID: 21606866.

10-Ostadmohammadi V, Milajerdi A, Ayati E, Kolahdooz F, Asemi Z. Effects of quercetin supplementation on glycemic control among patients with metabolic syndrome and related disorders: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2019 May;33(5):1330-1340. doi: 10.1002/ptr.6334. Epub 2019 Mar 8. PMID: 30848564.

11-Shi GJ, Li Y, Cao QH, Wu HX, Tang XY, Gao XH, Yu JQ, Chen Z, Yang Y. In vitro and in vivo evidence that quercetin protects against diabetes and its complications: A systematic review of the literature. Biomed Pharmacother. 2019 Jan;109:1085-1099. doi: 10.1016/j.biopha.2018.10.130. Epub 2018 Nov 6. PMID: 30551359.

12-Bule M, Abdurahman A, Nikfar S, Abdollahi M, Amini M. Antidiabetic effect of quercetin: A systematic review and meta-analysis of animal studies. Food Chem Toxicol. 2019 Mar;125:494-502. doi: 10.1016/j.fct.2019.01.037. Epub 2019 Feb 5. PMID: 30735748.

13-Bhagwat, S., Haytowitz, D.B. Holden, J.M. (Ret.). 2014. USDA
Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 3.1. U.S.
Department of Agriculture, Agricultural Research Service. Nutrient Data
Laboratory Home Page: http://www.ars.usda.gov/nutrientdata/flav

14-D’Andrea G. Quercetin: A flavonol with multifaceted therapeutic applications? Fitoterapia. 2015 Oct;106:256-71. doi: 10.1016/j.fitote.2015.09.018. Epub 2015 Sep 21. PMID: 26393898.

15-Mitchell AE, Hong YJ, Koh E, Barrett DM, Bryant DE, Denison RF, Kaffka S. Ten-year comparison of the influence of organic and conventional crop management practices on the content of flavonoids in tomatoes. J Agric Food Chem. 2007 Jul 25;55(15):6154-9. doi: 10.1021/jf070344+. Epub 2007 Jun 23. PMID: 17590007.

16-Jin F, Nieman DC, Shanely RA, Knab AM, Austin MD, Sha W. The variable plasma quercetin response to 12-week quercetin supplementation in humans. Eur J Clin Nutr. 2010 Jul;64(7):692-7. doi: 10.1038/ejcn.2010.91. Epub 2010 Jun 2. PMID: 20517329.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir